imkanlar
24
May 2020
İTÜ EKAM Çalıştayı ve Açılışı Gerçekleşti

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2018 yılı Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında kurulan İTÜ Makina Fakültesi Eklemeli İmalat Eğitim ve Araştırma Merkezi (EKAM) Laboratuvarı 26 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen törenle açıldı.

İTÜ EKAM, eklemeli imalat yöntemini kullanarak İstanbul ve Türkiye’de katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Bu laboratuvarda eklemeli imalat ile geleneksel yöntemlerin elde edemediği, karmaşık geometrilerin seramik ve metal malzemeler kullanılarak üretilmesi üzerine çalışmalar yürütülecek. Laboratuvar altyapısı toz optimizasyonu, parçanın formunu verme, ısıl işlemler, son işlemler ve kalite kontrol adımlarının tamamını gerçekleştirecek imkana sahip. İTÜ EKAM malzeme tayini, eklemeli imalata uygun tasarımların yapılması, sonlu elemanlar ve topoloji optimizasyon analizlerinin yapılması, 3 boyutlu parça taraması, toz karakterizasyonu, kontrollü atmosferde sinterleme, seramik ve metal malzemelerin 3 boyutlu baskıları gibi çalışmalar yapılabilecek.

EKAM Laboratuvarının açılış töreni, İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. M. Alaittin Arpacı, Prof. Dr. İlker Murat Koç ve İstanbul Kalkınma Ajansı Değerlendirme Birim Başkanı Nesrin Gencer'in katılımıyla gerçekleşti. Açılış ile beraber akademi ve özel sektörün katılımıyla “Dental Alanda Eklemeli İmalat ve Metal Eklemeli İmalat” konularında çalıştaylar yapıldı.